TIJding – TRANSIJSSEL

Expositie Deventer FotoKring

2021101901

Expositie Deventer FotoKring in Fabriekscomplex Roto Smeets

Het is niet verwonderlijk dat de Deventer FotoKring haar fotografisch oog heeft laten vallen op het fabriekscomplex van Roto Smeets. Deze actieve fotoclub is altijd weer op zoek naar bijzondere locaties en activiteiten.

Tijdens de fotoshoot, alweer enige tijd geleden, voelden de fotografen zich net als kinderen in een snoepwinkel: zo veel moois was er vast te leggen op camera. Deze, inmiddels urbexlocatie, is het decor van een foto expositie van 18 tot en met 22 oktober. 27 leden van de fotoclub presenteren hun werk dat naast de vergankelijkheid, ook de verstilde schoonheid in beeld brengt.

De beelden die een aantal jaren geleden zijn gemaakt, toen de fabriek nog operationeel was, worden digitaal getoond. De opening werd verricht door wethouder Rob de Geest.

De locatie is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Het complex is, afgezien van de expositieruimte, verder gesloten.
Voor meer info klik hier.

Bondsfotowedstrijd 2021

2021111701

Drukte in de hal van theater Kielzog in Hoogezand – foto Fred Bervoets

De Bondsfotowedstrijd werd dit jaar op een fantastische wijze georganiseerd door FC Noorderlicht in Hoogezand.

In Theater Kielzog was het een drukte van belang. Tijdens het ochtend programma werden de winnende foto’s gepresenteerd en besproken, waarna in de middag de clubinzendingen op verzoek werden besproken met delegaties van de betreffende verenigingen en/of groepen.

De Fotobond streeft ernaar om de volgende Bondsfotowedstrijd in 2022 nog voor de vakanties begin juli te organiseren. De dag wordt dan verzorgd door de Deventer Foto Kring.

Resultaten van de clubs binnen Transijssel

1. FC Din 81 met 195 punten
2. AFV Epe met 192 punten
3. Deventer Fotokring met 191 punten
4. AFV de Iris Harderwijk met 188 punten
5 Afv. De Sprengen met 185 punten

Enquête afdelingsgroepen

2021100101

Het bestuur van Transijssel wil graag afdelingsgroepen organiseren. Fotografiegroepen waaraan iedereen van Transijssel kan deelnemen om elkaar zo in de fotografie te ontmoeten en van elkaar te leren.

We willen jullie vragen de enquête in te vullen om te kijken of er genoeg interesse is en welke onderwerpen/genres het meest geliefd zijn.

Een afdelingsgroep bestaat uit ca. 6-10 leden van verschillende clubs en persoonlijke leden.

De bedoeling is dat er vanuit de landelijke groep met hetzelfde onderwerp/genre gecoacht kan worden. Bas Berkhout, coördinator landelijke groepen wil zich hiervoor inzetten.

Transijssel zal zo nodig de faciliteiten verschaffen in de vorm van subsidiëring en gebruik van Zoom.

Het doel is een platvorm te bieden om met gelijkgestemden te praten over fotografie, en een externe coach/mentor uit te nodigen om zo het plezier en de kwaliteit te verhogen en toe te werken naar bv. exposities of deelname aan de landelijke groepen.

Bij voldoende belangstelling kan één en ander verder uitgewerkt worden.

Klik hier om de Enquête in te vullen.

Zinnenprikkelende Audiovisuele Presentatie

2021091501

Het bestuur van TransIJssel organiseert op vrijdag 26 november aanstaande in het Deventer Kunstcircuit een zinnenprikkelende avond met Marcel Batist lid van de Landelijke AV-Groep van de Fotobond, lid van de landelijke groep AV-Creatief, voorzitter van AV-Groep Westland en drager van de titel AV-AFIAP.

Marcel geeft een digitale presentatie waarbij via de laptop een beamer en geluidboxen aangestuurd worden, waarbij de thema’s naadloos in elkaar over vloeien.
Beelden worden ondersteund met muziek en soms aangevuld met geluidfragmenten en/of gesproken tekst. Die combinatie van beeld en geluid, geven de bezoeker een intense beleving. Een avond die u niet wilt missen!

Audio-Visuals vertellen een (kort) verhaal met een “kop” en een “staart”. En dat kan écht van alles zijn. Van een kort reisverslag tot abstract, van een persoonlijke boodschap tot natuurbeleving. Deze presentatie zal voor velen een nieuwe wereld openen.

Het aantal deelnemers is beperkt!
Indien u deze avond wilt meebeleven dient u zich daarvoor hier aan te melden. Indien er geen plaats meer is krijgt u daarover bericht.

De dan geldende corona-maatregelen zijn van kracht.

Locatie: Kunstcircuit Deventer Keizerstraat 70 7411 HH Deventer

Datum: Vrijdag 26 november—Inlooptijd: 19:30uur— Duur: 19.45-22.00

Wij adviseren om met de trein te komen, bezoekers die toch met de auto willen komen kunnen het voordeligst in de centrumgarage achter de HEMA parkeren; daar geldt vanaf 19.00 uur het nachttarief van € 0,50 per uur.

Wedstrijd De stad verbeeldt

2021100601

De Stichting De Stad Verbeeldt organiseert twee maandelijkse thema wedstrijden voor professionele en amateur fotografen en filmers.

Een vakjury bestaande uit Gertjan Aalders, Bert Janssen en Gerlinde Schrijver selecteert de tien tot twaalf beste inzendingen welke op het online platform van de website De Stad Verbeeldt geplaatst worden.

Het thema voor de maanden oktober/november is Oog voor de ander. Inzendingen van foto’s (max 2 á 3 MB) of film (max 1 á 2 minuten) dienen met een begeleidend schrijven van maximaal 20 woorden voor 1 december met een ingevuld aanmeldformulier te worden verstuurd naar wedstrijd@destadverbeeldt.nl

De uitslag wordt voor 10 december bekend gemaakt. De eerste prijs wordt beloond met een boek van de Zilveren Camera 2020, de tweede met het boek “De bloei voorbij”  en de derde prijs winnaar ontvangt het boek “De Zwolse lente”.

Klik hier voor meer informatie

SAMEN VERHALEN VERTELLEN

2021100501

Gedurende de Corona lockdown heeft Peter van Tuyl, gebaseerd op de vele lezingen die hij gaf in de hoedanigheid van Bondsmentor, een serie lessen over documentairefotografie ontwikkeld.

Deze lessen zijn nu samengebracht in het E-book “Samen verhalen vertellen”. Dit boek telt maar liefst 286 pagina’s die volstaan met theorie, voorbeelden, praktische tips en opdrachten. Aangezien het een digitaal boek betreft zijn de daarin vermelde links direct op ieder platform te openen.

Er is vanuit het E-book, een koppeling met een website, waar gemaakte opdrachten eventueel kunnen worden gedeeld. Dat laatste is geen noodzaak maar past prima in het samen verhalen vertellen concept van het E-book.

Het E-boek SAMEN VERHALEN VERTELLEN bestaat uit 6 hoofdstukken met in totaal 25 paragrafen en is vanaf nu gratis te bestellen via dit aanvraagformulier.

Klik hier om een indruk te krijgen van het E-book.

Expositie Zilveren Camera

2021100602

De expositie van de Zilveren camera een prestigieuze prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie in Nederland is van 30 oktober t/m 28 november te bezichtigen aan de IJsselcentraleweg 6 in Harculo, Zwolle-Zuid.

Daarnaast is er in de in de hal van het Dienstengebouw de expositie Generation Z: what’s next? van Linelle Deunk, Adrienne Norman en Flora Madu te bezoeken

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 10.00 ­ 17.00 uur

Groepen uit het onderwijs kunnen na aanmelding op maandagen terecht.  Entreeprijzen: € 5,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen vanaf 6 jaar, rondleiding per groep van 15 deelnemers € 15,00

Expositie “Na Corona” in Epe

2021091201

De opening van de expositie “Na Corona” met werken van leden van de AFV Epe vindt plaats op donderdag 4 november om 20:00 uur.

Iedereen is van harte welkom in de expositiegangen van Kulturhus EGW Epe aan de Stationstraat 25 aldaar.

Uiteraard zijn de dan geldende Corona-regels van kracht.

Aanleveren kopij

Iets te melden?

Aanleveren van kopie voor TIJding kan door hier te klikken .

Expositie “Water” bij FC De Sprengen

Een deel van de tentoonstelling. (Foto: De Sprengen)

2021100201

Fotoclub de Sprengen exposeert komende drie maanden in het dorpshuis De Heerd , Griftstraat 8, in Heerde met als thema “Water”. De leden hebben rond dit onderwerp foto’s gemaakt. De expositie stond gepland voor medio 2020 maar door de COVID-19 perikelen is de datum steeds verschoven.

U kunt de foto’s bezichtigen van 6 september tot en met 5 december tijdens openingstijden van De Heerd.

Met de expositie wil de club laten zien met welk enthousiasme de leden met fotografie bezig zijn. We hebben een speciaal plekje ingeruimd voor Han Verbuijs. Hij overleed in 2019 na een kort ziekbed. In hem verloor de club een zeer gewaardeerd en actief lid. Hij is een van de oprichters van de fotoclub en hij heeft veel gedaan om de leden te helpen hun hobby op een hoger niveau te brengen. 

Foto van de Maand – September

De foto van de maand September is gemaakt door Hans De Geus / Deventer Foto Kring

100 JARIG JUBILEUM FOTOBOND

2021090501

Op 31 augustus j.l. heeft de jubileumregio bestaande uit Twente, Transijssel, Gelderland-Zuid, Utrecht -t Gooi met Henri Kok als coördinator vanuit de fotobond een vervolg overleg gevoerd.

De conclusie was dat binnen onze regio het jubileum nog niet zo sterk leefde.

Om meer duidelijkheid te krijgen wat de fotobond en zijn leden over en weer van elkaar verwachten, zal er vooral worden ingezet op structuur en communicatie naar de leden.

Transijssel brengt voorlopig behalve het Hollandcicruit (AFV Epe) ook de organisatie van de bondsfotowedstrijd (DFK) in.

De volgende vergadering met betrekking tot de activiteiten rond het jubileum is gepland op 25 september.

Secretaris gezocht

2021090801

Zeker gezien het komende jubileum jaar in het vooruitzicht blijft de invulling van de vacature secretaris onverminderd noodzakelijk.

Bij deze dus wederom deze oproep om u aan te melden voor deze leuke functie.

Notariële beoordeling

2021090101

Pieter Coenen, 1ste Penningmeester Fotobond zal voor de afdeling Transijssel de statuten beoordelen en eventueel notarieel aan laten aanpassen om deze WBTR proef te maken.

Tevens zal Pieter zorg zal dragen voor de verplichte inschrijvingen in het UBO register.