Fotografen – TRANSIJSSEL

Fotografen

Jeroen Swolfs (lezing)
National Geographic Chanel.
In 2016 rondde Jeroen Swolfs zijn fotoproject ‘Streets of the World’ af na het bereizen van maar liefst 194 landen en evenzoveel hoofdsteden.

Jan Paul Mioulet (architectuur)
Is al bijna 30 jaar zelfstandig fotograaf en gespecialiseerd in architectuurfotografie. Hij is medeoprichter van DAPh (Dutch Architectural Photographers.) Daarnaast test en schrijft hij voor Pf, Focus en CameraStuffReview en is hij auteur van het boek Architectuurfotografie.

Desiré van den Berg
Winnaar zilveren camera
Desiré van den Berg (1991) is autodidact fotograaf. In 2011 werd Van den Berg actief als uitgaans-, subcultuur- en reisfotograaf. En nu staat ze vooral bekend om haar redactionele, documentaire- en portretfotografie. De laatste tijd heeft ze zich ook verdiept in de kunst van cinematografie. Van den Berg heeft een BA in Taalwetenschap van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast studeerde ze Mandarijn Chinees aan de Universiteit Leiden & City University Hong Kong. In 2020 won ze de Zilveren Camera. De eerste prijs in kunst, cultuur en entertainment. Haar werk raakt vaak het onderwerp van maatschappelijke vraagstukken, wat resulteert in nogal intieme documentatie. Geïnteresseerd in wetenschappelijke en filosofische theorieën die waarheid, objectiviteit en realiteit in twijfel trekken, beschouwt ze haar werk als een voortdurende studie van deze onderwerpen – voortdurend reflecterend op haar rol, invloed en positie als witte vrouwelijke fotograaf in het veld.

Mariëtte Aernoudts (creatieve fotografie)
Mariëtte Aernoudts een autodidact fotograaf/beeldmaker. In tegenstelling tot haar portretfotografie creëert zij verhalende beelden en maakt hiermee haar eigen feeërieke, poëtische fantasiewereld. Haar foto’s zijn soms conceptueel, met een sociaal onderwerp, maar ook maakt ze intuïtieve beelden beïnvloed door de natuur en haar omgeving. In haar lezing vertelt ze over haar fotografische weg en beantwoordt graag vragen uit het publiek.

Robert Theunissen
interviewer bij Photo031.
En hij interviewt Desiré van den Berg.

Wim Vooijs (natuur)
Winnaar groene camera.
Houdt van vele vormen van fotografie, maar zoals het een bioloog betaamt, trekt de natuur als onderwerp hem toch het meest, vooral in combinatie met macro.

Femke Teussink (smartphone)
Is al meer dan 10 jaar werkzaam als fotograaf. Haar ruime studio zit in het prachtige Havenkwartier in Deventer. Afgestudeerd als kunstenaar met specialisatie fotografie werkt zij al jaren met veel plezier aan mooie kunstprojecten en commerciële opdrachten.

Marieke vd Velden (storyteller)
Reisde de afgelopen 20 jaar de hele wereld over als fotografe. Meer dan vijftig keer stuurden organisaties als UNICEF haar in opdracht op pad om hun projecten te fotograferen.

Daarnaast maakt ze – samen met haar man en filmmaker Philip Brink – eigen documentaire projecten. Met projecten als ‘Baghdad Today’, ‘A Monday in Kabul’, ‘Outside Syria’, ’The Island of All Together’, en hun nieuwe project ‘Children of the Labyrinth’ proberen zij voor de kijker het dagelijkse nieuws in een bredere context te plaatsen.

Alle projecten zijn internationaal gepubliceerd en ze won 4x een prijs bij de Zilveren Camera. In 2016 ontving ze bij diezelfde Zilveren Camera ook de prijs voor vernieuwende Fotojournalistiek met haar film ’The Island of all Together.’

In een levendige en visuele lezing passeren alle bovengenoemde projecten de revue. Ook vertelt ze hoe ze ooit begonnen is met fotografie, hoe ze haar commerciële werk combineert met de projecten, en wat haar drijfveren zijn om al ruim 25 jaar de camera niet los te laten.

Charles Niël
Een oud schilderij of een foto? je zou de fotografie van Charles Niël zo met stillevens uit de gouden eeuw kunnen verwarren.  De term stilleven klopt eigenlijk niet bij de dode onderwerpen die deze schilders vastlegden, Ze moesten daarom alles uit de kast trekken om dood tot leven te brengen. Complexe composities, onmogelijk licht, uitgebalanceerde kleurpaletten, ongewone onderwerp combinaties, enzovoorts. Niël doet hetzelfde, waarbij hij steeds vaker zijn stillevens een eigen hedendaagse twist geeft.  

Martin Hogeboom (portret)
Na ruim 20 jaar blijf ik genieten van mijn werk als zelfstandig fotograaf. Ik houd van de afwisseling, de vrijheid en het creatief bezig zijn. Van de verhalen die ik te horen krijg en de verhalen die ik mag vertellen met mijn camera. Maar vooral van de verbinding met de mensen die ik tegenkom. Fotografie voor de klik.

Ik fotografeer in opdracht van bedrijven en reclamebureaus en maak daarnaast regelmatig vrij werk. In beide gevallen houd ik me vaak en graag bezig met portretfotografie op locatie.
 
In mijn workshop vertel ik je over deze locatieportretten. Hoe ze tot stand komen en hoe ik daarbij werk met verschillende vormen van verlichting, waarbij we met name ingaan op het gebruik van continu licht. Ik laat je zien hoe het in de praktijk werkt en je hebt de mogelijkheid om zelf mee te fotograferen. We hebben hiervoor een model in Steampunk stijl en LED verlichting van Nanlite tot onze beschikking.

Pieter van Leeuwen
Fotografeert in opdracht en vrij, schrijft voor de fotobladen PF en schreef voor Foto en Shutr. Hij leidde tientallen fotomentoren op en heeft talloze fotografen binnen de Nederlandse Fotobond begeleid.
En hij interviewt Charles Niël.

Diana Bokje
Ken je dat gevoel? Dat je meer wilt met je fotografie, maar dat het er op de één of andere manier nooit van komt? Wat houdt je tegen?

In deze workshop draait het om jou. Wat zijn je drijfveren om te fotograferen? Welke thema’s en waarden houden je bezig? welke obstakels en overtuigingen houden je tegen en waar vind je hulpbronnen?

Je wilde eigenlijk dit weekend fotograferen, maar er kwam van alles tussen. Een borrel bij de buurvrouw, het plannen van de vergaderingen voor volgende week en die berg wasgoed die er nog lag. Voor je het weet is je weekend alweer voorbij en heb je je camera niet eens aangeraakt. Door onderscheid te maken in wat belangrijk voor je is en wat dringend is, kun je beter prioriteiten stellen. Wanneer je je focus richt op je doel creëer je ruimte in je hoofd en in je agenda waardoor je volgend weekend tijd over hebt voor een mooie fototocht.

Aan het eind van deze workshop weet je wat jou als fotograaf bezig houdt. Hoe je een doel kunt stellen. Hoe je dit haalbaar maakt en hoe je herkent dat je bezig bent je doel te halen.